Патогените, предизвикващи стомашно-чревни инфекции могат да заразят плода Д-р Пе­тър Къ­тев -->Читателите

...
Патогените, предизвикващи стомашно-чревни инфекции могат да заразят плода Д-р Пе­тър Къ­тев -->Читателите
Коментари Харесай

Хранителното натравяне застрашава бременността

Патогените, предизвикващи стомашно-чревни инфекции могат да заразят плода
 

Д-р Пе­тър Къ­тев
-->
Читателите на вестник " Стандарт " и организацията ни standartnews.com към този момент могат да задават своите въпроси на нашия дълготраен създател доктор Петър Кътев. На адрес [email protected] той получава вашите питания, след което отговорите на най-интересните от тях ще бъдат оповестени в обичайна ни графа " Ало, докторе! ".

" Умереността е съдружник на природата и пазач на здравето ". Този скъп съвет е оставил на нас хората считаният за учредител на философията Декарт. Човек с разностранни ползи, съумял да се наложи в международен мащаб с новаторските си хрумвания. И безспорно, тези имащи такива се трансформират в движеща мощ и оставят отпечатък в историята, завещавайки знанието си за бъдещите генерации. Благодарение точно на такива персони мнозина от нас през днешния ден могат да се похвалят с богата просвета и знания. Разбира се това отнася за тези, които имат вяра, че посредством тях могат да съумеят и са осъзнали, че са безценнен съдружник по дългия път към просперитета.

Няма две мения, че без познания човек е заникъде. Оскъдният интелектуален капицитет обрича на страдалчество и постоянно те слага в ъгъла. В някои аспекти той си има и позитивните черти, в случай че може изобщо да се назова по този начин, само че въпреки всичко никой не те кара да вършиш нищо, което не е по силите ти. Човек не се товари и с непотребна информация, а и му се постанова да мисли много по-малко по затормозяващи тематики. Та, знаейки, че не дребна част от болесттите пораждат поради непрестанния стрес, човек обикновено си задава въпроса

незнаещият по-здрав ли е от знаещия?

Отговор на това запитване надали може да се даде съответно, тъй като към този момент живеем във време, в което заболяванията сортират " жертвите " си по разнообразни критерии. Основният обаче си остава неглижирането на сякаш дребните здравословни проблеми.

За подобен, въпреки медицината от дълго време да е потвърдила противоположното, се смята хранителното натравяне. И до ден сегашен, сблъскалите се с него го намират за краткотрайно неразположение, произхождащо от неприятен шанс. На него не се отдава изключително значение, тъй като туширането на клиниката му се счита за изцеление. Дълбоко неправилно разбиране, което  апропо се ползва към редица диагнози.

Известно е, че хранителното натравяне се случва когато и да е на годината, само че с настъпването на летния сезон някак по-честичко ни застига. Това се дължи освен на потреблението на погрешно съхранявани и обработвани артикули, питиета и така нататък Не радко тази диагноза се демонстрира и при погрешно съчетание на храни. Звучи необичайно, само че е по този начин. А в случай че беше погрешно надали щеше да съществува просвета, която учи на вярно хранене. То не постоянно значи диета или хранителен режим. Просто съществуват обикновени правила при съчетаването на храни, чието едновремено попадане в стомаха води до тежки неразположения.

В топлите месеци на всички е известно, че е целесъобразно да не се употребяват елементарно податливи на повреждане артикули. Както и такива, при които термичната обработка не е гаранция за сигурност. Поради тази причина и не малко хора в топлите дни залагат повече на плодове и зеленчуци, изобщо на блюда, ненатоварващи организма. Въпреки това обаче следва да се има поради, че и те могат да са носители на разнообразни

патогенни микроорганизми, предизвикващи стомашно-чревни проблеми.

Най- честите такива при хранително натравяне се показват в гадене, повръщане, разтройство, болки в корема. Тази клиника обаче не постоянно се демонстрира директно след потреблението на контаминиран артикул или напитка. Доказано е, че признаците на хранителното натравяне биха могли да се проявят дни след първичното събитие. Тогава настава момента на комплициране, защото недоволствата не се свързват с хранително натравяне, а по-скоро се отнасят до някой присъщ за сезона вирус. Респективно и терапевтирането е напълно друго като по този метод се разрешава на патогена, попданал в организма да нанася повече вреди, в това число и да прерастне в бъдеща хронична диагноза.

По отношение на болестотворните микроорганизми, предизвикващи стомашно-чревни инфекции, то те не са по никакъв начин малцина. Като се стартира от Ешерихия коли, Салмонела, Листрия, Циклоспора,  Кронобактер саказаки, Клостридиум ботулинум и други. Сами по себе си всички изброени са много рискови за организма патогени, а и много вирулентни. Да не приказваме за токсините, които секретират, предизвикващи голям брой увреждания на цели органни системи в тялото. Всъщност тъкмо с помощта на тях едно сякаш нормално хранително натравяне може да се трансформира в дълго вървене по тъгите.

Токсините на патогените докарват недоволства като сърцетуптене, учестен пулс, замаяност. Това се дължи на обстоятелството, че те поразяват и нервната система. А при хора, които страдат от проблеми с нея, тези признаци могат да бъдат с надалеч по-голяма тежест.

Бактериалните отрови с изключение на, че повреждат тъканите, деактивират и имунната система.

 По този метод организмът е лишен от личната си отбрана, която в случай че е в положително положение ще забави и даже ограничи болестния развой. Отсъствието на съответен имунен отговор разрешава бързото развиване на инфекцизния развой. От друга страна достигането на бактериланите отрови до органи, като бъбреци или черен дроб, централната или периферната нервна система може да аргументи съществено увреждане и даже летален излаз.

Хранителното натравяне, по-конкретно неговите причинители, са извънредно рискови за нежния пол по време на бременност. Тук още веднъж главната роля за нежелани усложнения  се отдава на токсичните субстанции, прозвеждани от патогена. Но обстановката е доста по-различна, тъй като компрометирайки функционалностите на организма на майката, респективно се визира и развиването на плода. Също по този начин е и изцяло допустимо самият патоген да бъде трансимисиран на бебето още до момента в който е в утробата.

Бактериите от рода Листерия се смятат за едни от най-рисковите по време на бременност. Заболяването листериоза, което те провокират въпреки и особено за животинските типове, визира и хора точно чрез контаминирани храни и питиета. Ето за какво то се дефинира за зооноза. Инкубационният интервал при възпаление с бактерията е друг. Приема се, че първите признаци се демонстрират в границите на 7 - 14 дни, само че е допустимо да се покажат и след два месеца. Понякога са леки и наподобяват клиниката на грип.

При бременни инфекцията от време на време протича атипично, без присъщите признаци.

Възможно е недоволствата да са грипободни. Естествено това заблуждава и в множеството случаи или не се обръща засилено внимание или се подхващат самосиндикални дейности. От тук произтича и риска от предаването на патогена към плода по трансплацентарен път. Това значи, че бактерията може да го инфектира и респективно да провокира развиването на аномалии още преди раждането. Друг е въпроса, че самата зараза резултат от бактерията постоянно води до хориоамниотит (възпаление на частите на плацентата) и следващ сепсис, усилва риска от импровизиран аборт и прибързано раждане. При новороденото, което попива инфекцията по време на бременността или при раждането, е допустимо да се развият редица тежки затруднения като висока температура, септично положение, менингит, нарушаване при дишането, водещо до дихателна непълнота. За да се избегнат сходни ужасяващи сюжети преди всичко бъдещите майки следва деликатно да сортират, това което поставят в устата си и да мислят за двама. Нека бъдат мнителни към морските блага и артикули, които бързо се скапват в по-топлите дни. Що се отнася до неразположението при хранително натравяне, то дано се обръщат без да губят време към експерт.  Не вземайте без да пита медикаменти, които ще компрометират резултата от излседване, което е водещо за правилния метод при лекуването! Но както споделя Дон Лок: " Великото изкуство да се научи доста е да се стартира с малко "!

   

  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР